Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op donderdag 01 juli 2010 om 20:08

Laatste Nieuws
 
28-08-2010: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Zomerdag 2010

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Afgelopen zaterdag, werd in Hendrik-Ido-Ambacht weer de jaarlijkse zomerdag gehouden. Dit jaar waren diverse hulpdiensten weer alom aanwezig om zicht te presenteren aan de burgers. Klik op een van de foto's om naarde fotoreportage van deze dag te gaan.
 
28-06-2010: HENDRIK-IDO-AMBACHT - HV oefening Krommeweg

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Op de Krommeweg in Hendrik-Ido-Ambacht heeft maandagavond 28 juni 2010 een ongeval plaatsgevonden, waarbij meerdere voertuigen betrokken waren. Door nog onbekende oorzaak raakte een vrachtwagenchauffeur in paniek, waardoor zijn laadbak op een daar achter rijdende personenauto terecht komt. Een rode personenauto kan maar net dit ongeval ontwijken en raakt hierbij van de weg en komt tot stilstand tegen een pilaar. Een derde personenauto, rijdende richting de Laan van Welhorst, schrikt zo van dit ongeval dat hij een ruk aan zijn stuur geeft en op zijn kop tot stilstand komt onderaan het viaduct. Gelukkig bleek dit alles een grootschalig multidisciplinaire oefening georganiseerd door de brandweer Zwijndrechtse Waard. De oefenleiding kan terugkijken op een geslaagde oefening. (bron tekst: zwijndrechtsewaard.eu)

 
07-11-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Scheepsbrand aan het Rozand

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Zondagmiddag 07 november werd even na 15:45 brandweer Hendrik-Ido-Ambacht gealarmeerd voor een schip in brand aan het Rozand. Het schip lag op de kade. De brand werd bestreden met hoge druk, lage druk en schuim. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

 
04-10-2009: ZWIJNDRECHT - Mogelijk drenkeling in sloot

ZWIJNDRECHT – Politie en brandweer zijn op 4 oktober naar de Oudeland uitgerukt na de melding dat een man daar vanaf een bruggetje in de Devel was gesprongen. Ter plaatse bleek dat de man niet was gesprongen, maar zich in de directe omgeving bevond.

De 40-jarige inwoner van Zwijndrecht was verward en is aan zijn familie overgedragen. De aanwezigheid van de brandweer(duikers) en de politie trok veel bekijks van omwonenden.

Zie ook www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer

 
04-10-2009: ZWIJNDRECHT - Middelbrand Unimills

ZWIJNDRECHT – Bij een voedingsmiddelenbedrijf aan de Lindtsedijk heeft op 4 oktober korte tijd een binnenbrandje gewoed. Door nog onbekende oorzaak kwam een chemische stof (natriummethylaat) korte tijd in aanraking met vocht, wat ontbrandingsverschijnselen tot gevolg had. Binnen enkele minuten waren de vlammen gedoofd en niemand raakte gewond. De chemische stof was opgeslagen in een vat dat na het doven van de vlammen werd afgedicht. De brandweer zorgde voor afkoeling door het vat nat te houden. Het vat is veilig uit de bedrijfsruimte gehaald, stevig ingepakt en op een veilige plek op het buitenterrein geplaatst. Gedurende de gehele nacht werd het vat gecontroleerd op eventuele lekkages en warmteontwikkeling. Daar bleek geen sprake van te zijn. De productie van voedingsmiddelen in het bedrijf kon vandaag weer worden opgestart.

Bij het nathouden van het vat zijn vermoedelijk restanten van het natriummethylaat in aanraking gekomen met het koelwater van de brandweer. Acht brandweermensen liepen lichte verbrandingen op aan hun handen en vingers, bij vier van hen uitte zich dat in een tintelend gevoel, bij de andere vier werden enkele tweedegraads brandwondjes aan hun handen en vingers geconstateerd. Geen van hen hoefde naar het ziekenhuis en ze zijn allen weer aan het werk. Het bedrijf stelt een intern onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Zie ook www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer

 
26-09-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Regionaal Kampioen

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Zaterdagmiddag heeft de wedstrijdploeg van brandweer Hendrik-Ido-Ambacht de eerste plaats behaald bij regionale kampioenschappen brandbestrijding in Klaaswaal. Tevens sleepte het korps de prijzen voor beste bevelvoerder en pompbediende in de wacht. Deze wedstrijd werd gespeeld door korpsen uit Zuid-Holland-Zuid die zich eerder dit jaar geplaatst hadden. Het korps Hardinxveld –Giessendam behaalde de 2e plaats op deze dag.
De wedstrijd ploegen kregen een melding voor nacontrole na brand bij het Wellant college in Klaaswaal. Bij aankomst bleek dat het vuur niet gedoofd was en de vlammen de afzuig installatie ingeslagen waren. Omdat er gewoon lesgegeven werd op de school werden er nog diversen mensen gemist. Aan de deelnemende ploegen de taak om alle personen te redden en het vuur op een juiste manier te doven.
Meer info is te vinden op www.regiokampioenschappenzhz.nl.

Zie ook www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer

 
21-09-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Locatie oefening bij de Sophia Sporthal

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Maandagavond 21 september heeft brandweer Hendrik-Ido-Ambacht op locatie bij de Sophia Sporthal geoefend. Ook de BHV'ers deden mee aan de oefening.

 
21-09-2009: ZWIJNDRECHT - Zeer grote brand Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT – In een autobedrijf aan de Anthonie van Leeuwenhoekstraat heeft in de nacht van zondag op maandag 21 september een zeer grote uitslaande brand gewoed. Daarbij vielen geen slachtoffers en kwamen er geen voor de omgeving giftige stoffen vrij.
De brand ontstond zondagavond laat rond 23.45 uur waarna met groot materieel werd uitgerukt. Zo’n veertig brandweermensen uit de korpsen Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht werden ingezet om de brand te bestrijden. Het pand brandde volledig uit waarbij ongeveer dertig occasions in vlammen opgingen. Vier auto’s konden nog uit het pand worden gehaald vóór er gevaar voor instorting ontstond. Door het grote aantal aan brandweerpersoneel, dat gebruik maakte van vier tankautospuiten, een ladderwagen en een hoogwerker, beperkte de brand zich tot het desbetreffende pand. Politiepersoneel zette de omgeving van het bedrijfspand af.
De brandweer zal in de komende uren nabluswerkzaamheden verrichten en het pand afzetten met hekken. Daarna zal de afdeling Unit Forensische Opsporing van de politie Zuid-Holland-Zuid sporenonderzoek naar de oorzaak van de brand

Zie ook www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer

 
14-09-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Locatie oefening bij Plus Retail West

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Maandagavond 14 september heeft brandweer Hendrik-Ido-Ambacht op locatie bij Plus Retail West geoefend. Ook de BHV'ers van dit bedrijf deden mee aan de oefening.

 
01-09-2009: Blijdorp.

ROTTERDAM - Dinsdag 01 september ben ik bepakt en bezakt met m'n fotocamera eens een dagje naar Diergaarde Blijdorp geweest.

Klik op een van de foto's voor de fotoreportage van deze dag.

 
29-08-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Zomerdag 2009.

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Zaterdag 29 augustus 2009 heeft de jaarlijkse zomerdag plaatsgevonden. Van Dock 03 tot aan winkelcentrum de Schoof waren er tal van activiteiten en kraampjes te vinden van diversen organisaties, stichtingen en verenigingen. Ook werd dit jaar wederom het Baxpop georganiseerd, een evenement vol met muzikale optredens. Mede dankzij het mooie weer kan de organisatie terug kijken op een geslaagde dag.

Klik op een van de foto's voor de fotoreportage van deze dag.

 
25-08-2009: ZWIJNDRECHT - Ongeval Brugweg te Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT - Dinsdagmiddag 25 augustus rond kwart over vijf is op de Brugweg te Zwijndrecht een fietser aangereden door een auto. Het slachtoffer werd met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.  Ter assistentie van de ambulance kwam ook de traumahelikopter ter plaatse van het ongeval. De dienst Verkeers Ongevallen Analyse van de politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Zie ook www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer

 
24-08-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Correct parkeren is van levensbelang.

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Luid schalden de sirenes door de straten van wijk Krommeweg, waarop alle buurtbewoners naar buiten renden om te zien wat er aan de hand was. Gelukkig viel de schade mee. De foutgeparkeerde auto's kregen een "vermaning" tussen hun ruitenwissers. Ondertussen legden de betrokken hulpverleners de situatie uit. Ons dorp werd gecontroleerd op foutparkeerders met als doel het toegankelijk houden van alle Ambachtse straten en pleinen voor hulpverleners. Bij een ongeval moeten de hulpverleners immers binnen 10 minuten op de plek des onheils zijn. Door een combinatie van teveel auto's en te weinig parkeerplaatsen staan er geregeld auto's foutgeparkeerd in de wijken. (Bron tekst: www.ambacht.net)

Zie ook www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer

 
12-08-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Ongeluk Rijksweg A16

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Op de rijksweg A16 heeft woensdagavond 12 augustus een ongeluk plaatsgevonden. In de bocht naar de A15 is een personenauto tegen een boom gereden. Dit gebeurde omstreeks 17.00 uur. Politieagenten blusten met kleine blusmiddelen een beginnende autobrand. De bestuurder van de auto moest door de brandweer uit zijn auto worden bevrijdt. Personeel van de ambulancedienst werd medische geassisteerd door het mobiel medisch team (traumahelikopter). Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren wordt onderzocht. Het ongeval had enige verkeershinder tot gevolg.

Zie voor meer foto's www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer

 
18-07-2009: ZWIJNDRECHT - Auto te water aan de Parklaan

ZWIJNDRECHT – Een auto is het water ingegleden. Dat gebeurde op zaterdagavond 18 juli 2009 in een sloot bij het zwembad aan de Parklaan in Zwijndrecht. Een 22-jarige vrouw uit Zwijndrecht vertelde dat zij de bestuurster was. Ze verklaarde een paar rondjes te hebben gereden en op het moment dat ze keerde en ook doordat zij zat te praten verloor de vrouw de macht over haar stuur. De auto kwam op het gras terecht. Toen de 22-jarige de auto in zijn achteruit zette bleek deze niet genoeg kracht te hebben om achteruit te rijden. De wagen gleed verder naar voren het water in. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

Zie voor meer foto's www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer

 
06-07-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Locatie oefening Bruynzeel

Maandagavond 06 juli heeft brandweer Hendrik-Ido-Ambacht op locatie geoefend bij Bruynzeel. Klik op de foto hiernaast voor de fotoreportage.

 

 
26-06-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Grote brand in woningen

Hendrik-Ido-Ambacht: Vrijdagavond 26 juni even na half twaalf werden de brandweerposten HI-Ambacht en Zwijndrecht opgeroepen voor een woningbrand aan de Onderdijk in Ambacht. Enkele ogenblikken daarna wordt er door de GMC opgeschaald naar middelbrand vanwege een uitslaande brand.

Later wordt er zelfs opgeschaald naar 'grote brand'. De brandweer had de brand snel onder controle. Stichting Salvage is ingeschakeld voor de afhandeling van de ontstane brand-/rook -en waterschade. Hoe deze brand precies is ontstaan is nog niet bekend. (bron tekst: www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer)

 
22-06-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - HV oefening Hendrik Ydenweg

Maandagavond 22 juni hielden de hulpdiensten een gezamenlijke oefening op de Antoniuslaan in Hendrik-Ido-Ambacht. Aan deze oefening deden zowel politie brandweer als ambulance mee.

Het scenario als volgt:
De bestuurder van een rode Volvo wil tijdens het rijden iets van de vloer van de auto pakken. Hij komt hierdoor op de verkeerde weghelft terecht waardoor een andere auto op zijn kop beland. Een inzittende beland door de klap in de sloot. Twee andere bestuurders komen door dit ongeval met elkaar in aanraking en zitten bekneld. (bron tekst: www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer)

 
13-06-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Mogelijk drenkeling Emmasingel

Zaterdagmiddag 13 juni werd brandweer Hendrik-Ido-Ambacht samen met de duikers van brandweer Zwijndrecht en Dordrecht gealarmeerd voor mogelijk een drenkeling in een vijver aan de Emmasingel. Tevens werd de traumaheli ter plaatse gestuurd.

Ter plaatse gekomen is de bemensing van brandweer Hendrik-Ido-Ambacht meteen te water gegaan om aaneengesloten de vijver te doorzoeken naar de drenkeling, direct gevolgd door de duikers. Halverwege de zoekactie werd bekend dat de persoon terecht was. Deze liep in het nabijgelegen winkelcentrum.

Zie voor meer foto's www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer

 
05-06-2009: PAPENDRECHT - OGS pelotonsoefening

In de afgelopen weken zijn een drietal pelotonsoefeningen gehouden bij Fokker in Papendrecht. De oefeningen zijn gehouden op 19 mei, 26 mei en 2 juni. De fotoreportage hiernaast is van de eerste oefening op 19 mei.

Zie voor meer foto's www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer

 
18-05-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Locatie oefening Hoogambacht

Maandagavond 18 mei oefende brandweer Hendrik-Ido-Ambacht op de bouwplaats van het Hoogambacht.
Op de 5e verdieping was een brand ontstaan. Daar waren 3 personen aan het werk. Een persoon struikelt bij het vluchten uit de ruimte waar de brand woed en blijft daar in de rook achter. Een tweede persoon struikelt op de stelling die aan de buitenzijde van het gebouw is bevestigd in een poging hem te helpen. De 3e persoon struikelt en komt onder in de liftschacht terecht.
Bij deze oefening kreeg de brandweer assistentie van de ladderwagen uit Zwijndrecht en 2 teams van de GHOR.

Zie voor meer foto's www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer

 
12-05-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - HV oefening met GHOR

Maandagavond 11 mei 2009 oefende brandweer Hendrik-Ido-Ambacht weer samen met de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR).

 
06-05-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Binnenbrand Assendelftgaarde

Woensdagavond 06 mei 2009 werd de brandweer van Hendrik-Ido-Ambacht opgeroepen voor een flatwoning in brand aan de Assendelftgaarde. Het brandje wat woede in de keuken was bij aankomst van de brandweer al gedoofd. De oorzaak van het brandje betrof vlam in de frituurpan.

Zie voor meer foto's www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer

 

04-05-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Foto- / nieuwsreportages brandweer Hendrik-Ido-Ambacht

Sedert enkele maanden verschijnen mijn fotoreportages omtrent brandweer Hendrik-Ido-Ambacht ook op de website www.zwijndrechtsewaard.eu/brandweer.

 

30-04-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Koninginnedag

Klik op een van de foto's om naar het foto-album van Koninginnedag te gaan.

 
23-04-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Flashovertraining
 

20-04-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Flashovertraining

In totaal worden 9 oefensessies gehouden waarbij er 110 brandweervrijwilligers van de korpsen Zwijndrecht, Post Heerjansdam en Hendrik Ido Ambacht worden getraind.

 

21-03-2009: HEERJANSDAM - Selectiewedstrijden brand te Heerjansdam

Uitslaande woningbrand met 3 slachtoffers:
ZWIJNDRECHT/ HEERJANSDAM - Mooi weer, leuk en spontaan publiek (wat in groten getale naar de Dorpsstraat kwam) en een spectaculaire enscenering hebben de selectiewedstrijd brandbestrijding voor de kring Lek, Merwede en Noord tot een groot succes gemaakt. Zaterdag 21 maart werd de idyllische rust in Heerjansdam verstoord. Aan de Dorpsstraat vonden daar namelijk de regionale kring wedstrijd brandbestrijding voor de regio Zuid-Holland Zuid plaats.

Het is goed dat een brandweerkorps zich regelmatig kritisch laat beoordelen in zijn functioneren. Regionale kring brandweerwedstrijden zijn prima momenten om de eigen prestaties te meten. Het kan zeer verfrissend zijn om te zien hoe anderen het doen ten opzichte van de eigen brandweerorganisatie. Tussen 08.00 en 16.00 uur streden negen korpsen voor een plek in de volgende ronde; dé Regionale Kampioenschappen.

De deelnemende wedstrijdploegen werden geconfronteerd met het volgende, in scène gezet, incident. De woning waar het hele scenario zich afspeelt wordt momenteel ‘bewoond’ door vijf gastarbeiders, daarvan zijn drie van hun aanwezig. Eén van hen verblijft in de kelder, leest een krant en rookt een sigaret, plots valt hij is slaap. Hij wordt wakker doordat zijn gezicht is verbrand. Deze persoon probeert met zijn handen de brand op het bed waarin hij slaapt te doven, echter dit mislukt. Door voorbijgangers wordt rook waargenomen achter een woning aan de Dorpsstraat. Direct wordt door hun de 112-alarmcentral gebeld. Bij aankomst van de brandweer (de wedstrijdploeg) treffen zij de man met brandende handen aan en een uitslaande brand aan de achterzijde van de woning. Na enkele minuten komt er een vrouw bij het raam staan op de 1e etage welke om hulp roept. Middels de autoladder wordt zij gered. Door het goed uitvragen van de slachtoffers komt de wedstrijdploeg erachter dat er nog één persoon vermist is. Zij bevindt zich eveneens op de eerste etage en slaapt op haar bed. Als men een goede verkenning had uitgevoerd in de kelderruimte kwamen ze daar ook een wietplantage tegen.
Aan alle korpsen de taak om binnen de gestelde tijd de slachtoffers op een correcte manier te redden evenals de vuurhaarden te blussen. Dit vanzelfsprekend in de volgorde van noodzaak, maar welke tactiek was aan de bevelvoerder en zijn team.

Aan het eind van de dag werd de uitslag bekend gemaakt door burgemeester Scholten in de brandweerpost Heerjansdam. De winnaar werd Hardinxveld-Giessendam, gevolgd door Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht.

Ingezette materieel: TS45-3 TS401 TS516 TS410 TS204 TS529 TS521 TS528 TS809 TS517 AL459 DB433 DB481 DB482 DA489 DA431 (bron tekst: Gerben van den Boom)

 

12-01-2009: ZWIJNDRECHT - Gekantelde vrachtwagen

Op de rijksweg A16 heeft maandagmiddag 12 januari een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Een vrachtwagen, geladen met meel, kantelde op de afrit Zwijndrecht ter hoogte van de Plantageweg. Aanvankelijk werd gedacht dat er mogelijk een beknelling zou zijn, hiervan bleek bij aankomst geen sprake te zijn. De chauffeur raakte lichtgewond. De verkeersongevalanalisten (VOA) van de politie Zuid-Holland Zuid onderzoeken de toedracht van het ongeval. Een grote kraan moest er aan te pas komen om de vrachtwagen recht te zetten. Het ongeluk had enige verkeershinder tot gevolg. (bron tekst: www.zwijndrechtsewaard.brandweer.net)

 

12-01-2009: ZWIJNDRECHT - Beknelling

Maandagmiddag 12 januari 2009 werd brandweer Zwijndrecht en het hulpverleningsvoertuig van brandweer Hendrik-Ido-Ambacht (niet ter plaatse geweest) gealarmeerd voor een beknelling aan de Nijhoffstraat. Het bleek te gaan om een kindje dat met z'n voetje beklemd zat tussen de verwarming (deze was op dat moment uit).
De brandweer heeft het kindje uit zijn benarde positie bevrijd. Of het kindje nog wat aan zijn hachelijke avontuur heeft overgehouden is mij verder niet bekend.

 

01-01-2009: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Vuurwerk

Vanaf een flat aan de IJdenhove zag het vuurwerk er ongeveer uit als in de bijgaande fotoreportage. Klik op de foto aan de linkerzijde.

 

01-01-2009: ZWIJNDRECHT - Buitenbrand Ruysdaelstraat

Halverwege de nieuwjaarsnacht werd er met spoed bijstand verleend aan de Brandweer Zwijndrecht, die op dat moment zelf elders was ingezet. In de Van Ruysdaelstraat aldaar woede een buitenbrand tegen de flat en die dreigde over te slaan. Bij het ter plaatse komen bleek dit alles gelukkig mee te vallen. (bron tekst: www.brandweerhia.nl)

 
 

31-12-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Brand basisschool de Tweestroom

Op oudejaarsavond rond de klok van 19:45 uur werd er brand gemeld bij basisschool de Tweestroom aan de Margrietstraat. Aldaar bleek de fietsenstalling in brand te staan. De brand was inmiddels doorgeslagen naar de school zelf. Direct werd opgeschaald naar middelbrand en werden twee tankautospuiten, een hulpverleningsvoertuig, een autoladder en een Officier van Dienst ingezet. Door snel optreden kon de brand in de school worden gestopt, waardoor de schade relatief beperkt bleef. (bron tekst: www.brandweerhia.nl)

Net onderweg om oudjaarsavond te gaan vieren, toch nog even kort langsgereden. Vandaar dat het niet zoveel foto's zijn. Voor meer foto's verwijs ik u naar de website van Peter Wols

 

31-12-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Uitstuif 2008

Woensdagmiddag 31 december 2008 werd de jaarlijkse uitstuif gehouden. Voor de foto's hiervan klikt u op de foto hier links.

 
Na bijna een jaar de meldingen van brandweer Hendrik-Ido-Ambacht niet (nauwelijks) in Google-Maps te hebben bijgehouden, is het de bedoeling dit eindelijk in 2009 wel weer goed te doen.
 

27-11-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Locatie oefening Florensis

Beter laat dan nooit, maar hier is dan ook mijn fotoreportage van deze locatie oefening.

Voor meer foto's verwijs ik u naar de website van Peter Wols

 

10-11-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Locatie oefening Blije Borgh

Maandagavond 10 november 2008 heeft brandweer Hendrik-Ido-Ambacht in verzorgings- en verpleeghuis De Blije Borgh 2 korte oefeningen gedraaid. Deze oefeningen werden beide keren uitgevoerd in samenwerking met de BHV van De Blije Borgh.

Voor meer foto's verwijs ik u naar de websites van Peter Wols

 
05-10-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Open dag Sophia sporthal

Nadat donderdag 02 oktober 2008 de Sophia sporthal al officieel was geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, werden zaterdag 04 oktober de deuren voor het publiek geopend.
De hele dag door werden er clinics gegeven door bekende sporters en sportsters. Michael Boogerd beet het spits af, gevolgd door Mark Huizinga, Youri van Gelder en enkele dames uit het Nederlands hockeyteam.

De fotoreportage van deze dag kunt u vinden door op de bovenstaande foto te klikken. (LET OP: Er is een mapje met filmpjes aanwezig die minder dan 10Mb groot zijn. Tijdens het laden van een filmpje kan er even enige vertraging ontstaan.)

 
30-08-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Zomerdag 2008

Zaterdag 30 augustus 2008 heeft de jaarlijkse zomerdag plaatsgevonden. Van de Hoge Kade tot aan (winkelcentrum) de Schoof waren er tal van activiteiten en kraampjes te vinden van diversen organisaties, stichtingen en verenigingen. Eveneens werd ook dit jaar weer het Baxpop georganiseerd, een evenement vol met muzikale optredens. Aan de Hoge kade ter hoogte van het Cultureel Centrum Cascade stonden de drie hulpverleningsinstanties (brandweer, politie en ambulancedienst) opgesteld. Door middel van diverse demonstraties konden de inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht en andere nieuwsgierigen een kijkje nemen in de keuken van de hulpdiensten. Ook waren er meerdere stands voor onder andere voorlichting en werving van nieuwe brandweervrijwilligers. Mede dankzij het mooie weer kan de organisatie terug kijken op een geslaagde dag. (bron tekst: Gerben van den Boom)

Voor meer foto's verwijs ik u naar de websites van Peter Wols en Gerben van den Boom

 
10-07-2008: ZWIJNDRECHT - Kettingbotsing in de Drechttunnel

Bij een aanrijding tussen zes vrachtauto’s op de autosnelweg A16 zijn op 10 juli drie lichtgewonden gevallen. Het ongeval vond rond 11.30 uur plaats in de meest oostelijke buis van de Drechttunnel in de richting van Rotterdam. De drie gewonden hebben allen kneuzingen, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. Uit voorzorg kwam wel een traumahelikopter ter plaatse, maar het personeel daarvan hoefde niet in actie te komen. Wegens mogelijke brand en of gevaarlijke stoffen kwam ook de brandweer met diverse eenheden ter plaatse. Er bleek geen brand te zijn geweest en er zijn ook geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen
De oorzaak van de aanrijding is nog niet bekend. De politie hoort de chauffeurs en de verkeersongevalsspecialisten van de Politie Zuid-Holland-Zuid verrichten technisch onderzoek in de tunnel. Weggebruikers moeten ermee rekening houden dat de betreffende tunnel tot na de avondspits gesloten blijft. Op de A16 richting Rotterdam staan files van enkele kilometers. (bron tekst: website politie Zuid-Holland-Zuid)

Voor meer foto's verwijs ik u naar de website van Gerben van den Boom

 
29-06-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Bouwkeet in brand

Zondagavond 29 juni 2008 om 19:46 uur werd brandweer Hendrik-Ido-Ambacht en de ladderwagen van Zwijndrecht geallarmeerd voor een schuur in brand aan de Bramengaarde. Ter plaatse bleek er op een bouwterrein aan de Bramengaarde een bouwkeet volledig in brand te staan. Vanwege meerdere meldingen en de waterwinning werd er opgeschaald naar ‘middelbrand’. De brand werd bestreden met twee stralen lagedruk en een straal hogedruk. Twee keten die er direct naast stonden raakten eveneens beschadigd. Er vielen geen gewonden. De politie onderzoekt de zaak. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Voor meer foto's verwijs ik u naar de websites van Peter Wols en Gerben van den Boom

 
09-06-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Oefening grote hulpverlening

Een vrachtwagen wil naar de vrachtwagen parkeerplaats aan de Zuidwende, hij moet hiervoor door een weg versmalling. (vrachtwagen sluis) Achter deze vrachtauto staat een andere auto te wachten.
Op dat moment zijn er drie auto’s met jongelui aan het racen tegen elkaar en komen in botsing met de wachtende auto. Deze auto wordt voor een deel onder de vrachtauto gedrukt.
Een van de racende auto’s vliegt in brand. Mensen deze uit auto weten zich in veiligheid te brengen. Auto probeert te ontwijken en raakt in een slip en maakt een koprol en komt op zijn dak tot stilstand. Een 5e auto probeert het gehele incident te ontwijken en komt tot stilstand tegen een boom
Bij deze oefening zaten zes personen en een hond bekneld. Deze moesten in samenwerking met de ambulance dienst bevrijd worden. Men kan terug kijken op een geslaagde oefening. (Tekst: Peter Wols. Kijk ook op zijn site voor meer foto's)

 
25-05-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Schoorsteenbrand aan de Zwanenbloem

Zondagmiddag 25 mei 2008 werd de brandweer Hendrik-Ido-Ambacht gealarmeerd voor een woningbrand aan de Zwanenbloem. Ter plaatse bleek het te gaan om een schoorsteenbrand. De bewoner had inmiddels de blussing al ingezet. De brandweer voerde middels de autoladder een controle van het schoorsteenkanaal uit.

Voor meer foto's verwijs ik u door naar de website van Gerben van den Boom)

 
24-05-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Autobrand op parkeerplaats langs A16

Zaterdagmiddag 24 mei 2008 werd de brandweer Hendrik-Ido-Ambacht gealarmeerd voor een buitenbrand overig op de parkeerplaats Sandelingen Oost langs de A16L. Ter plaatse bleek het te gaan om een Ferrari die in het motorcompartiment brand had gebrand. De eigenaar van de auto had zelf kans gezien het brandje met een poederblusser te blussen. De brandweer kwam voor nacontrole ter paatse en spoot tevens het poeder even van de auto. De oorzaak van de brand is onbekend.

 
01-05-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Nissenhut in brand

Door nog onbekende oorzaak is op 1 mei rond 23.30 uur op een bouwplaat nabij de Rietlaan een zogenaamde nissenhut in brand geraakt. In de loods waren bouwmaterialen en gereedschappen opgeslagen. Alles raakte verloren. Omdat er in de directe omgeving geen watervoorziening was, werd opgeschaald tot middelbrand. De brandweer was de brand niettemin snel meester. Brandstichting wordt niet uitgesloten en de politie doet onderzoek. (bron tekst: www.politie.nl/zuid-holland-zuid)
 

Voor meer foto's verwijs ik u door naar de website van Gerben van den Boom)

 
29-04-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Laatste oefenavond Henk Spruit

Na ruim 24 jaar bij het brandweerkorps van Hendrik-Ido-Ambacht te hebben gezeten, was het maandagavond 28 april 2008 de laatste oefenavond voor Henk Spruit. De oefenavond die begon bij het tunnelgebouw van de Betuwelijn zou eindigen bij Parker-Sempress aan de Nijverheidsweg.....alleen Henk Spruit wist dat aan het begin van de oefenavond nog niet.

Zo rond 20:45 uur werd via de GMC (Gemeenschappelijke Meld Centrale) de tankautospuit 18-410 opgeroepen. Laat nu toevallig Henk Spruit de bevelvoerder zijn op dit voertuig........De GMC vraagt of men naar Parker Sempress aan de Nijverheidsweg wil gaan voor nacontrole na een brandje op het dak. Nog bijna voor dat de centralist op de GMC is uitgesproken meld Henk Spruit al dat hij vertrokken is.
Vervolgens krijgt Henk tijdens het aanrijden nog een nader bericht. De sleutelhouder/melder heeft nogmaals teruggebeld en verteld dat hij weer wat vlammen ziet op het dak. Prio 1 door dus...De GMC heeft voor de zekerheid de ladderwagen van Zwijndrecht maar meegestuurd......(aanrijtijd een halve minuut, aangezien deze 1 straat verderop al stond te wachten.....)

Ter plaatse gekomen begint de verkenning. De aanvalsploeg en de sleutelhouder gaan met de bevelvoerder mee en doen de verkenning binnen. Aangezien het brandje op het dak is geweest gaat men zo snel mogelijk naar dat dak toe, lichtelijk gestuurd door de sleutelhouder. Boven aangekomen zijn nog "vlammen" te zien op het trappenhuis dat tevens toegang geeft tot het dak. Wanneer de deur naar dat trappenhuis word geopend staat daar ook nog rook in. Even terug dus om vervolgens door de ramen heen het dak te verkennen.
Pas dan, begeleid door enige zachte, doch duidelijke krachttermen beseft Henk dat hij in de maling is genomen. Op het dak zitten namelijk 3 hazen in elkaar gedoken tegen het gebouw aan. Deze werden ook meteen tot angsthazen gedoopt. Maar toch moesten deze hazen gered worden natuurlijk. Dus terug naar buiten toe waar ondertussen de ladderwagen al was opgesteld.
Uiteraard ging Henk zelf mee naar boven om de angsthazen te redden. Boven aangekomen werd hem ook nog eens duidelijk dat ook het thuisfront in het complot zat. De angsthazen waren namelijk niemand minder dan zijn vrouw en kinderen.

Na deze geslaagde inzet mocht Henk nog 1 keer het object vanaf hoogte naverkennen om vervolgens in een douche vanuit 2 hoge druk stralen weer naar beneden te komen. Deze avond werd uiteindelijk onder het genot van een hapje en een drankje op de kazerne afgesloten.

Voor meer foto's verwijs ik u naar de website van Peter Wols

 
29-04-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Lokatie oefening Dyflex

Op maandagavond 14 april 2008 heeft brandweer Hendrik-Ido-Ambacht een locatie oefening gehouden bij de firma Dyflex. Bij deze de fotoreportage alsnog geplaatst.

 

 
10-03-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - 6e plaats op Regiokampioenschap THV

Zaterdag 8 maart 2008 heeft het regionaal kampioenschap THV (Technische Hulpverlening) plaatsgevonden in Leerdam. Negen verschillende korpsen uit de regio Zuid-Holland Zuid streden tegelijk elkaar om de felbegeerde wisselbeker. Brandweerwedstrijden zijn een instrument om de geoefendheid, saamhorigheid en motivatie van (vrijwillig)brandweerpersoneel op een voortdurend hoog niveau te houden.

Dit kampioenschap technische hulpverlening voor de brandweer wordt georganiseerd onder auspiciën van de opleidingscommissie van de Regionale brandweer Zuid-Holland Zuid. De deelnemende brandweer korpsen zijn de nummers 1 en 2 van de voorselectiewedstrijden in de afzonderlijke brandweerkringen van de Regio Zuid- Holland Zuid en de winnaar van het Regionaal kampioenschap 2006.
Onder Technische Hulpverlening vallen de veelzijdige werkzaamheden die de brandweer verricht naast brandbestrijding. Voorkomend hierbij is ook het bevrijden van slachtoffers van bijvoorbeeld een verkeersongeval of een ongeval met gevaarlijke stoffen, ongevalbestrijding van een bedrijfsongeval en opruimwerkzaamheden bij stormschade.

De deelnemende ploegen werden geconfronteerd met het volgende, in scène gezet, ongeval. Bij Klop Verhuur aan de Industrieweg heeft een bedrijfsongeval plaatsgevonden in hal 5. Tijdens werkzaamheden is het een en ander misgegaan. Een medewerker van het bedrijf was bezig met een snijbrander op een stelling, door een nog onbekende oorzaak zakte de man door de planken heen en kwam vast te zitten. Een andere persoon die in de loods bezig was met een machine om steigerbuizen recht te maken werd plotseling gespietst door een van de buizen. De ploegen werden opgevangen door de bedrijfshulpverlener (BHV-er).

De prijsuitreiking vond om 17.00 uur plaats in de kazerne van brandweer Leerdam. Deze werd verricht door burgemeester van Leerdam, Dhr. Molkenboer en Dhr. P.L.J. Bos, Regionaal commandant Zuid-Holland-Zuid. De winnaar werd Sliedrecht gevolgd door Alblasserdam en Groot-Ammers. De brandweer(post) Hendrik-Ido-Ambacht eindigde op de 6e plaats. (tekst: Gerben van den Boom)

Voor meer informatie en de foto's verwijs ik u naar de speciale website over deze kampioenschappen.

 
02-01-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Containerbrand aan de Nijverheidsweg

Woensdagmiddag 02 januari om 15:19 werd brandweer Hendrik-Ido-Ambacht gealarmeerd voor een containerbrand bij een firma aan de Nijverheidsweg. Op het terrein stond een 30kuub vuilcontainer in brand. Bij aankomst van de brandweer was het personeel al begonnen met blussen. Omdat er in de container ook legen vaten lagen werd de officier van dienst en de adviseur gevaarlijke stoffen ter plaatse gevraagd. Na ongeveer 3 uur was het vuur gedoofd en de container leeg gemaakt. Waarop de voertuigen werden ingepakt en terug naar de kazerne keerde. (Bron tekst: Peter Wols)

 
01-01-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Grondmol in brand aan de Silverkamp

Dinsdagmiddag 01 januari om 16:22 uur werd brandweer Hendrik-Ido-Ambacht wederom opgeroepen voor een grondmol in brand. Deze keer was het er een op de hoek Silverkamp / Ring. De container werd geblust door een straal hoge druk.

 

 
01-01-2008: HENDRIK-IDO-AMBACHT - Conifeer in brand aan de Reeweg

Terwijl het vuurwerk nog volop werd afgeschoten werd om 00:26 brandweer Hendrik-Ido-Ambacht al weer voor de 2e keer opgeroepen. Na eerst een dak in brand aan het Willem van Leenpad betrof het nu een grote conifeer in brand aan de Reeweg. Buurtbewoners waren met tuinslangen reeds begonnen te blussen en de brandweer maakte het karwei af.

De brandweer is er in deze nacht in totaal 6x voor diverse meldingen uit geweest. Voor een overzicht hiervan verwijs ik naar de website van Peter Wols (en dan onder het kopje "Melding overzicht" -> "2008").

De foto's van de brandende conifeer zijn ter beschikking gesteld door Wim van Dijke.